Erilaisten hiuslaatujen ja hiuspohjien ymmärtäminen

Tässä kirjoituksessa esittelemme erilaisia hiuslaatuja ja hiuspohjia. Kerromme myös kuinka ne toimivat ja kuinka niitä hoidetaan oikein.

Talirauhasella (katso kuva ihon poikkileikkauksesta missä talirauhanen sijaitsee) on tärkeä rooli, kun määritämme erilaisia hius- + hiuspohjatyyppejä. Talin erittyminen on luonnollinen prosessi, jonka tarkoituksena on estää hiuspohjan ihon kuivuminen, sekä talin tehtävänä on voidella hiuksia. Tali tuo hiuksiin luonnollista kiiltoa. Dieetit, verenkierronhäiriöt, tunne-elämän epätasapaino tai lääkeaineet voivat vaikuttaa talirauhasen toimintaan. Hiustenhoitotuotteet on suunniteltu kattamaan yksilölliset tarpeet ja edesauttamaan vahvojen, terveiden sekä luonnollisten kauniiden hiusten tavoittelemista. Hius- ja hiuspohjatyypit voidaan jakaa eri kategorioihin seuraavasti:  
 
Rasvaiset hiukset
Ylivilkas talirauhanen tekee hiuksista kiillottomat, elottomat ja ryhdittömät. Tämä voi johtua hormonitasapainon häiriöstä, usein puberteetin tai vaihdevuosien aikana. Monilla ihmisillä on luonnostaan rasvainen hiuspohja, joka nopeuttaa hiusten rasvoittumista. Vaalea hius on usein myös hennompi kuin tumma hius ja siksi usein myös herkempi rasvoittumaan.

Laadukkaammat shampoot puhdistavat hiukset viemättä niistä kosteutta tai ravinteita.

Kuivat hiukset
Kuivat hiukset ovat kiillottomat ja elottomat sekä ovat lisäksi herkät vaurioitumaan. Kuiva hius kestää vain n. 15% venytystä pituuteensa nähden ennen katkeamista, kun taas rakennevaurioitumaton terve hius voi venyä kaksinkertaiseksi pituuteensa nähden, märkänä vielä enemmän! Hyvin yleinen syy hiusten kuivuuteen on kosteuden puute; hius sitoo vettä noin 4–13% rakenteeseensa.

Elintapojen muutoksella (esim. ruokailutottumukset) voi saada pitkällä tähtäimellä hyviä tuloksia. Lisäksi on olemassa useita tuotteita saatavilla, jotka auttavat kosteuttamaan ja pehmentämään hiuksen kuitu- ja suomukerrosta.

Normaalit hiukset
Normaalit, rakennevaurioitumattomat hiukset ovat kiiltävät, taipuisat ja hyvännäköiset: tulos säännöllisistä, terveellisistä elämäntavoista yhdistettynä oikein käytettyihin, hiustyypille sopiviin hiustenhoitotuotteisiin.

Yliaktiiviset talirauhaset, kuivahiuspohja
Yliaktiiviset talirauhaset ja hiivasieni saattavat aiheuttaa ongelmia hiuspohjassa. Rasvoittuvaan ja huonokuntoiseen hiuspohjaan saattaa syntyä taliköhnää, joka ei välttämättä kulkeudu hiuspituuksiin ja latvoihin. Rasvoittuvan hiuspohjan aiheuttaja saattaa olla hiivasieni nimeltä Pityriasis steatoides. Tämä aiheuttaa sen, että hiuspohja on rasvoittuva mutta hiusten pituudet ja latvat ovat kuivat ja katkeilevat. Tällöin kannattaa kiinnittää huomiota hoitotuotteiden levitystekniikkaan, jotta jokaiselle ongelmakohdalle valitaan ja levitetään oikea hoitotuote.