Väriympyrä

Väriympyrä on tärkeä työkalu parturi-kampaajille ja tässä tekstissä käsittelemme miksi se on tärkeä.

Väriympyrä, on tärkeä osata värejä sekoittaessa keskenään. Koska käytämme esimerkkinä subtraktiivista värimallia, ovat päävärit sinivihreä, purppura ja keltainen. Mutta koska sävyjä kuten sinivihreä (syaani) ja purppura (magenta) on vaikea sekoittaa, niistä käytetään yksinkertaistettuna nimitystä lähimmästä väristä: sininen ja punainen. Useimmat taiteilijat käyttävät tätä väriskaalaa, pääväreinä punainen, keltainen ja sininen.

Päävärejä yhdistelemällä saadaan sekundäärisvärejä (1 asteen välivärit), kuten vihreä (sininen + keltainen), oranssi (punainen + keltainen) ja violetti (punainen + sininen). Ne voidaan asetella kuudesta sakarasta muodostuvaan väritähteen (katso kuva Väriympyrä).

Kun väriympyrästä sekoitetaan kahta täsmälleen yhtä kylläistä toistensa vastaväriä, ne kumoavat toisensa. Jos esimerkiksi keltaiseen lisätään violettia, syntyy värisekoitus, jossa valon keltainen aaltopituus haihtuu. Vastavärien hallitseminen ja niiden käytön ymmärtäminen onkin varsin hyödyllinen tieto-taito kampaajalle hiusvärjäyksiä tehdessään.

Väriympyrä modernissa hiustenvärjäyksessä
Väriympyrää on mukautettu nykyajan hiustenvärjäyksen yhteydessä käytettäessä ja käytännössä se onkin käytetty työkalu melkeinpä kaikkien värisarjojen kanssa. Lopputuloksena samalle värille voi olla useita eri nimityksiä. Nimitykset helpottavat väärinymmärrysten syntymistä, jos esim. hiusväriin lisätään sinistä sävyä: tuloksena on tässä tapauksessa mattapintainen, himmeähkö sävy, ei siis missään tapauksessa kirkkaansininen hiusväri! Seuraavassa esimerkkejä miten hiusvärejä voidaan kuvata värisarjan väriympyrässä.

  • Keltainen = Kulta
  • Oranssi = Kupari
  • Punainen/Purppura = Violetti
  • Sininen/Oliivi/Vihreä = Mattavihreä tuhka
  • Harmaa/Sini-violetti = Tuhka
  • Harmaa/Violetti = Hopeatuhka

Muokatussa väriympyrässä (katso kuva Schwarzkopf Professional Väriympyrä), vasemmalla olevat värit (vihreä, sininen ja violetti) kuuluvat ns. kylmiin/viileisiin ja himmeisiin väreihin, kun taas oikealla olevia värejä (keltainen, oranssi ja punainen) kutsutaan ”muotiväreiksi”. Jälkimmäiset ovat kirkkaampia, kiiltävämpiä ja lisäksi suositumpia nykyajan muodissa.

Tähän asti ei ole vielä käsitelty neutraaleja värejä. Näihin kuuluvat kaikki värit, joita pidetään hiusten luonnollisina väreinä. Luonnollinen hiusväri on sekoitus kromaattista (puhtaita värejä, jotka löytyvät väriympyrästä) ja akromaattista väriä (musta, valkoinen ja harmaat sävyt). Teoreettisesti neutraalit värit ovat siis väriympyrän keskellä.

lisää haku