Varo hiuspohjaa käyttäessäsi muotoiluvälineitä

Lämpölaitteet

Lämpöä saatetaan tarvita, kun halutaan ylimääräinen kosteus pois hiuksista tai muotoilla hiuksia tai molempien yhdistelmä. Lämpötilat näissä lämpenevissä työkaluissa, suoristusraudoissa tai kihartimissa, saattavat olla 175–200°C. Hius sulaa 220°C! Erityistä huomiota pitäisi kiinnittää silloin, kun katkotaan kemiallisesti hiusrakenteen sidoksia ja prosessissa käytetään ylimääräistä lämpöä.

 

Lämpölaitteen lämpötila ei saisi saavuttaa 180°C. Jos kihartimia käytetään kosteaan hiukseen, hiuksessa oleva vesi saattaa alkaa kiehumaan, jolloin keratiini hiuksessa pehmenee ja luo vesihöyryä hiusrakenteeseen. Hiukseen voi syntyä pieniä kuplia jolloin hius voi revetä tai hiukseen voi syntyä hauraita kohtia. Ehkäise vauriot:

  • Käytä aina sopivia hoito- ja muotoilutuotteita suojaamaan hiuksia kuumuuden aiheuttamilta vaurioilta
  • Älä ylitä suosituslämpötiloja: muista hiusten sulamislämpötila
  • Käytä suoristusrautoja ainoastaan kuivaan hiukseen

Hiustenkuivaajat toimivat alemmissa lämpötiloissa (80–100ºC) kuin suoristusraudat/kihartimet, ne voivat silti myös aiheuttaa vaurioita hiuksille ja hiuspohjalle. Käsin pidettävässä kuivaajassa hyvä tekniikka on äärimmäisen tärkeää jotta, voidaan varmistaa, että kuuma ilma tulee turvallisen matkan päästä. Jos hiustenkuivaajaa pidetään liian lähellä se voi kirjaimellisesti paistaa hiukset ja polttaa hiuspohjan, jolloin todennäköisimmin aiheuttaa vaurioita hiustupelle, jolloin hiukset voivat lähteä ja voi aiheuttaa kaljuja kohtia hiuspohjaan. Vältä vaurioita seuraavasti:

  • Käytä aina hoito- ja muotoilutuotteita suojaamaan lämmöltä
  • Pidä hiustenkuivaaja sopivalla etäisyydellä hiuspohjasta

Samat vaarat kuuluvat myös muihin lämpiäviin työvälineisiin, kuten esim. lämpörullat. Lue aina käyttöohjeet ja noudata valmistajan suosituksia. Osta laadukkaita työvälineitä ja kontrolloi lämpötiloja ja muista käyttää vaurioilta suojaavia hoito- ja muotoilutuotteita.

 

Muotoiluvälineet

Muotoiluun tarvittavat työkalut vaativat erilaisia tuotteita joiden avulla on helpompi muokata hiuksia. Hiuksia voidaan muokata myös muillakin tavoin kuin vain lämpölaitteilla. Hiuksia voidaan muokata mekaanisesti kuten esimerkiksi tuupeeramalla tai kampausrullien avulla, jotka vaativat hieman kosteammat hiukset, jotta hiuksiin voidaan luoda väliaikaisia muotoja.

 

Muotoiluun tarkoitetut välineet ovat fyysisessä kontaktissa hiusten kanssa ja tästä syystä ne saattavat vaurioittaa hiuksia. Esimerkiksi kampoja valmistetaan joko yhdesä palasta ja kamman piikit ovat "sahattu" esiin tai kampa voidaan valmistaa kahdesta palasta, jolloin syntyysauma kamman piikkeihin. Mikäli saumaa ei hiota pois, saattaa kamman piikit vaurioittaa hiuksen pintakerrosta.

 

Kun hiukset ovat takussa, hiusten kampaaminen tiheällä kammalla saattaa vaurioittaa hiuksia. Tästä johtuva hiusten lähtö (traction alopecia) on yleistä afrokaribilaisissa hiuslaaduissa, jotka ovat erityisen hentoja ja hauraita.

lisää haku